Krypto-Zoológia

 

 

avagy

 

 

Az azonosítatlan lények kutatása

 

 

AZ ÉSZLELÉSEK HELYEI

 

 

 

Természettudomány-történet házidolgozat 1998.

 

Asbót Márton

Krypto-Zoológia

 

Ennek a tulajdonképpen igen kevéssé ismert tudományágnak az igen gazdag forrásait az emberiség immáron nagyon sok évszázada halmozta fel. A különböző rajzok, szobrok és mondák többszáz mesés élőlénye rengeteg rejtélyt tartogat, amiket valószínűleg sohasem fogunk megfejteni. A legtöbb tudóst azonban hiába érdeklik ezek a csodalények, csak nagyon kevesen merik megkockáztatni a kutatást, nehogy szörnyvadászoknak bélyegezze őket a szaktudomány.

Talán a legismertebb, legtöbbet szerepeltetett lények a kísértetek. A hiedelmek Angliában a legtöbb ilyen típusú jelenségek közé a sikoltó koponyákat, a szerzetesek, apácák, történelmi és igazságtalan sorsú személyek, valamint lovasok és haramiák szellemeit sorolják. Míg az elsők érdekessége, hogy igen sokféle módon ellenállnak az elmozdításnak, addig a második csoport azért furcsa, mert a legkülönfélébb okokból kísértenek. Lehet ez a rendes eltemetés elmulasztásából, bosszúból, vagy vigyázó szándékból. Érdekes szellemekkel való találkozásról és időutazásról számolt be két angol hölgy, akik a francia Versailles területén sétálva olyan helyeken jártak, amik már többszáz éve nem léteznek, csak leírásokból ismerjük őket, olyan öltözetű és kiejtésű emberekkel találkoztak, akik szintén az időutazást bizonyítják.

Titokzatosak a kelta óriások is, amik Angliában domboldalakba vésve és - mint a Nazca-hátságon Peruban - a földre fektetve találhatók. Ezek közül a leghíresebb Cerne Abbas alakja, aki kezében hatalmas buzogányt tart, fallosza pedig az égnek mered, ezzel is képviselve a kelták által két legfontosabbnak tartott tulajdonságot, a bátorságot és a kimeríthetetlen férfiasságot.

Norvégiában a linornok a borzongató történetek szereplői. Ezek hatalmasra megnövő vizi kígyók, amik a szárazföldre kikúszva teheneket esznek meg egészben. Az egyértelműen egybevágó leírások szerint fejüket koronaszerű taréj ékesíti, sörényük és hegyes fülük van. Érdekes, hogy még sohasem készült egyről sem fénykép, és el sem fogtak még egyet sem.

Vizi szörny a talán legismertebb, legtalányosabb állat is, Nessie, a Loch Ness szörnye. Története egészen a VI. századig nyúlik vissza, összesen már mintegy 3000 ember látta, de a kutatást nehezíti a környék szörnyű elhagyatottsága is a szörnyvadász-bélyegtől való félelem mellett. Nagy-Britannia e tavának két érdekessége, hogy az Atlanti-óceánnal csatorna köti össze, és az, hogy mivel nagyon mély (210 méter!), a tudósok két tóra osztják, vízszintesen! A felső a meleg, az alsó a sötét és hideg tó. Ezek határán időről-időre iszonyatos “viharok” dúlnak a felszíni szél hatására.

 

 

Peter McNab 1955-ban látta a szörnyet, és sötétzöldnek, nyálkás bőrűnek, nagynak, de 2 méter hosszú vékony nyakúnak, kis fejűnek írta le. Mások inkább barna színű, szögletes fejű, 6-9 méter hosszú állatot láttak. Mint minden szemtanú, McNab is azt állítja, hogy igen nagy, akár 1/2 mérföld hosszú, 60 centi magas hullámok kísérték.

A Nessie-kutatás legintenzívebb éve 1933 volt. Ekkor találták meg Nessie lábnyomát is a parton, amit azonban a British Museum viziló lábnyomnak azonosított be, és később egy helybéliről kiderült, hogy egy vizilólábból készült esernyőtartója van. Az első fényképet 1934-ben készítették, majd 1960-ban egy 4 perces filmet sekerült forgasson Tim Dinsdale. A filmet a Királyi Légierő Egyesített Felderítő és Hírszerző Központ tanulmányozta aztán. Az eredmény: 1,8 méter széles, 1,5 méter magas élő állat van a filmen megörökítve. 1987-ben több motorcsónakkal egy “hanglokátorfüggőnyt” képezve végigpásztázták a tavat, és egy helyen hatalmas testet jelzett 180 méteres mélységben…

Hasonló lehet a közép-afrikai Mokele-mbembe. Bár törzsi legendák már régóta szóltak róla, a fehér emberek közül elsőnek 1913-ban Stein zu Lausnitz látta meg a Likouala-mocsárban. Elefántszerűnek, sima, szürke bőrűnek és hosszú farkú és nyakúnak írta le. A helybéli törzsek szerint lehetetlen közel férkőzni hozzá, mert a hajókat megtámadja és utasait megöli az egyébként vegetáriánusan táplálkozó fenevad. Mégis egyre több beszámoló szólt róla, Dr. Mackal, egy szemtanú pedig képek alapján egy Saurischia dinoszauruszra mondta hasonlónak. Hossza 4,5-9 méter körül lehet.

Különleges állat a Corlykaan is. Ez az őslakosság szerint igen barátságos fajta, de minden törzsbeli csak egyszer látja életében, mikor az állat úgy akarja. Szinte mintha éntudata és akaratereje lenne, úgy tud dönteni a helyzetekben, mert még soha egyetlen stáb sem tudta megtéveszteni. Még a bennszülöttek segítségével sem tudták a képekből azonosítani, de az ottaniak által összeillesztett képek hihetetlen lényt mutatnak. A feje leginkább egy Ausztráliában honos koalafajra hasonlít, de nem olyan lomha, mint azok. Lábai vizi madarakéhoz hasonlók, úszóhártyás szaruból állók. Szereti a banánt.

A brazíliai indiánok egy szinte hihetetlen totemállata a Crolybu. Ezt a madárszerű gonosz lényt a halotti, kivégzési és áldozati szertartások alkalmával imádják és félik igazán, mert az ősök hite szerint a sziklába vésett szörny akkor támad fel, ha a templomának őrzésével megbízott törzs elhanyagolja munkáját. Ez azt jelenti, hogy a szokásos heti rituális máglyatánc mellett egy holdhónap alatt a törzs egy saját, vagy egy foglyul ejtett érintetlen szűzet áldoz fel. Az áldozat vérét a falu körül kellett körbelocsolni, amivel elűzhettek minden olyan ártót, ami az isteni hierarchiában Crolybu alatt volt. Egyes tudományos vélemények szerint az ősök azért alkották meg Crolybut az utódoknak, hogy a lustuló törzset terjeszkedésre ösztönözzék, hisz ki akarná saját testvérei közül kiválasztani az áldozati lányt?

Nepálban vélték látni a Jetit. A legkorábbi források a létezéséről az indiai mondák voltak, de 1899-ben egy angol őrnagy talált egy 33x20 centiméteres lábnyomot, ami persze nagy érdeklődést keltett. 1921-ben egy angol hegymászó aztán egy sötét lényekből álló csoportot látott a hegyekben, mire szinte vadászni kezdték a “hegyi embert”. A nepáli sherpák (hegyi vezetők) szerint több fajta jeti van: lehet 4 lábú, csúcsos fejű, hosszú karú vagy vörös szőrzetű. Eddig még csak fantomrajzok születtek, lefényképezni még nem sikerült senkinek.

Ennek a titokzatos lénynek lehet a rokona az észak-amerikai (főként Kanada) Bigfoot. 1811-ben találták meg a 35,5x20,5 centis lábnyomát a

 

 

Sziklás-hegységben, és bár Amerikában nem él már szinte egy hasonló hiedelem sem, újra és újra látni vélik. A legfrissebb bejelentés 1987. novemberéből származik. A szemtanú egy 2,7 méter magas, szürke szőrű, emberéhez hasonló kezű lényt vélt látni New Hampshire államban. Sok vadász állítja, hogy látta, de meglőni persze még nem tudták.

Néhány kutató a félmillió évvel ezelőtt Kínában élt gigantopithecus késői leszármazottjának tartja.

Sokféle fucsaság van, amit még szóba lehet hozni, ilyen például a vámír, mint lény, vagy a farkasember esete, de sorolharnám még, úgysem lenne vége. Nem lenne vége, mert az ember fantáziája mindig fog hasonlókat szülni, az embernél az élet egy részét képezik az egészséges fantáziálások és néha az ezekben való hinni akarás.

 

 

 

 

 

Written by Asbót Márton 1998.

Felhasznált irodalom: Balogh János ábragyűjteménye és

Derek&Julia Parker: A természetfölötti jelenségek atlasza

A képanyag az Internetről származik.